Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2011 22:39 - Острите думи
Автор: didotrix Категория: Други   
Прочетен: 1890 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2011 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Острите думи се възприемат от обществото като обидни и имат за цел да наранят човека към когото са отправени. Те могат да включват всичко, от класическото "майната ти" до изпробвани социални определения като "Първо си изчисти калта изпод ноктите". Ето няколко примера за остри думи в следните области:
- религиозни - безбожник, еретик;
- политически - комуняга, фашист;
- сексуални - педераст, пачавра;
- расови - чернилка;
- етнически - жабар, арабеска.

Важно е да се знае обаче, че много от острите думи, които се използват днес, всъщност имат благоприличен произход, дори когато са на расова и етническа основа.

- "Негър" произхожда от латински корен, означаващ просто "черен". Дори в днешна Африка има две държави с имена от този вид - Нигер и Нигерия.

- Италианците в САЩ биват обиждани с думата "Wop", която всъщност е съкращение на емиграционните власти от "without papers", тоест "без документи" - често срещано явление при някогашните италиански емигранти. Любопитното е, че в Русия има подобна дума, само че за скитниците - "бомж" е съкращение от "без определено местожителство".

- Колкото до обидното название на корейците в САЩ "gook", то произлиза от съвсем нормална корейска дума, означаваща "личност".

Независимо дали с отбранителна или нападателна цел, струва си да отделим време и усилия за да опознаем произхода на колкото се може повече остри думи. Така ще можем да отвърнем на удара и да вземем надмощие в словесния сблъсък.
Например на обществено събиране някой ви нарича с остра дума. Вместо да му доставите удоволствито да види как губите самообладание, вие с усмивка обяснявате на него и на околните истинския, правилния смисъл на думата. Така с един удар разклащате неговото високомерие и демонстрирате собствения си ум!

Някои остри думи са възникнали и разцъвтяват днес в резултат от разпространяваната някога пропаганда, че гражданите по един или друг начин превъзхождат хората, живеещи на село:

- "Цивилизован" произлиза от "civitas" и означава "град". Така започва митът, че гражданите са по-добри от нецивилизованите селяни.

- "Дивак" е друг синоним на "нецивилизован", означаващ просто човек, който живее сред дивата природа.

- Излишно е да посочваме, че думи като "селянин", "овчар" или "говедар" сами по себе си не са обидни - такива ги правим ние. И нещо интересно - българската поговорка "Ум царува, ум робува, ум патки пасе" поставя отглеждането на домашни птици дори по-долу от робството.

Много днешни остри думи са продобили сегашното си значение през средновековието и са използвани като оръжия за укрепване властта на феодалната система като цяло и католическата църква в частност.
Как са станали "остри"? Много просто - църковните кръгове и феодалните величия са били единствените, които можели да четат и пишат - за останалите хора това било забранено.


- "Профан" произлиза от корен, означаващ "извън храма", тоест нещо, неодобрено от църквата. Почти същото е и с думата "окултен": "о"="извън", "култ"="църква".

- "Еретик" произлиза от корен, означаващ "избор". Звучи иронично като си помислим, че когато качвала "еретиците" на клада, църквата им е давала само един избор: "добре препечено или алангле?".

- "Вандалите" са били храбри тевтонски бойци, спечелили уважението дори на римляните. Вандалите са завоювали Франция, Испания и част от Северна Африка. Името им било свързано с безсмислени разрушения и драскане по стените едва след като те разграбили "свещения град" Рим през 445 г.

- "Кретен" означава "християнин".

- "Идиот" първоначално е означавало "Човек, който не заема обществена служба".

И ако някой ви каже на английски "Go to Hell", му благодарете. Думата "hell" (ад) идва от името на скандинавската богиня Хел, повелителка на задгробното царство на викингите, което далеч не е било толкова неприятно, колкото варианта на християните.

Държа да завърша тази статия с нещо важно - мислете преди да използвате "Остри думи" (да обиждате). Никой не е нещо повече от вас. Всеки има важна роля, независимо към кой слой на обществото принадлежи. Не забравяйте, че тези "слоеве" са измислени поради същата причина - да принизяват определени хора. Много хора от "горните слоеве" казват, че малцинствата вечно са недоволни, без да се досещат, че всеки от нас е "малцинство" някъде.



Гласувай:
0



1. анонимен - А "на майка ти путката" ...
28.08.2011 22:59
А "на майка ти путката" как би го класифицирал?
цитирай
2. анонимен - aryana
29.08.2011 12:03
браво :) А до анонимния персонаж по-долу...що не си го класифицираш сам,бе креативен кретеноид!
цитирай
3. vladoangelov - ...
29.08.2011 16:08
Мога да те нарека "добър човек" така, че това да те обиди жестоко. Етимологията на думата няма значение, дори думата няма значение. Само смисълът, скрит зад нея. А той зависи от този, който я използва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didotrix
Категория: Изкуство
Прочетен: 26608
Постинги: 5
Коментари: 3
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930